Чувствителността на зъбите засяга до 40% от населението.

Представлява болезнено усещане в зъбите, което често настъпва след ядене или пиене на нещо горещо, студено, сладко или кисело.

Зъбът е изграден от твърда външна обвивка от емайл, под него - слой от дентин, а във вътрешността се намира зъбният нерв. Дентинът съдържа голям брой пори или каналчета, които преминават от външната страна на зъба към централния нерв.

С течение на времето покритието на емайла изтънява, осигурявайки по-малка защита от външни дразнители.

Също така венците могат да се отдръпнат и да изложат незащитения дентин на кореновата повърхност. Когато дентинът не е защитен от емайл, нервът може да бъде стимулиран от промени в температурата и/или определени храни, които предизвикват болезнено усещане.

Чувствителността на зъбите може да бъде причинена от:

  • Рецесия на венците;
  • Консумацията на кисели напитки, като сода, може да причини ерозия на емайла и излагане на дентин;
  • Стискането и скърцането със зъби (бруксизъм) може да доведе до чувство на чувствителност на повечето или на всички зъби;
  • Четкането с абразивни пасти за зъби с неправилна техника или прекомерно може да доведе до загуба на емайл;
  • Фрактура на зъба може също да е причина за откриване на дентина;
  • Някои стоматологични лечения могат да причинят чувствителност на зъбите. Избелването на зъбите, професионалното почистване на зъбите, ортодонтското лечение или поставянето на обтурации (пломби) могат да предизвикат чувствителност, по време на или след процедурата.

Научете повече информация за чувствителността на зъбите тук.