Професионалните велосипедисти са изложени на особен риск от проблеми със зъбите поради повишената физическа активност и строгите диети.

След като прекарват дълги часове в интензивни тренировки и състезания, те са принудени да консумират различни добавки, барове и напитки, които съдържат захар и влияят агресивно върху здравето на зъбите и венците им. Освен това ситуацията се влошава от тренировки и състезания на чист въздух: от въздействието на скоростта и вятъра се появява сухота в устата, а именно, липсата на слюнка постепенно води до деминерализация на зъбите и свръхчувствителност на дентина. Един от най-добрите велосипедисти във Франция, Руди Молард, сподели с BioMin своя подход към хигиената на устната кухина, за да поддържа зъбите здрави.

Руди, здравословният начин на живот е изключително важен за професионалния спортист. Колко внимателно следите вашата хигиена и здраве на устната кухина?

Да, грижа се добре за хигиената на устната кухина. Всеки източник на инфекция може да повлияе на здравето ми и следователно на спортните ми постижения. Например стана известно, че зъбните проблеми могат да доведат до тендинит.

Влияе ли здравето на устната кухина върху спортните постижения?

Когато се занимавате професионално със спорт, всяко малко нещо е важно, нищо не може да бъде оставено на случайността. Зъбните проблеми могат да доведат до други заболявания (тендинит, мускулни болки, инфекции), което неизбежно ще доведе до намаляване на издръжливостта. Болки в зъбите могат да попречат на съня и следователно да попречат за качествено възстановяване след спорт. Остеопатите от нашия екип дори работят върху подравняването на позицията на захапката и челюстта, за да облекчат болката другаде. Използването на спортни предпазители за устата и ухапвания, вадене на зъби или болки в зъбите първоначално засяга челюстта, но в дългосрочен план засяга гръбначния стълб, стойката и баланса. По този начин добрата грижа за зъбите носи осезаеми ползи и гарантира високи спортни постижения. Винаги взимам BioMin със себе си при всяко пътуване за състезание.

Имали ли сте проблеми със чувствителността на зъбите в миналото?

От 14 до 20 години всички студени храни и напитки направиха зъбите ми чувствителни.

Знаете ли за други велосипедисти, които са имали проблеми със зъбите?

По време на триседмично състезание в Испания през 2018 г., член на моя отбор беше принуден да излезе от състезаниет поради предизвика инфекция в устната кухина. Това беше огромно разочарование не само за него, но и за целия отбор. Да се откажеш точно по време на състезанието след месеци на подготовка е нещо, което би могло и трябваше да се избегне.

Какви напитки пиете по време на състезания и дълги тренировки?

Често консумирам енергийни напитки, които съдържат малтодекстрин, фруктоза или глюкоза. Взимам и специални гелове, обикновено към края на състезанието или по време на много интензивни тренировки. Те очевидно съдържат много захар.

Наясно ли са професионалните спортисти за денталните ефекти от прекомерната употреба на тези гелове и напитки?

Не мога да говоря за всички отбори, но мисля, че този момент се пренебрегва твърде често. Имаме ежегоден преглед на физическото състояние, който включва преглед при зъболекар, но обикновено не се опитваме да установим връзка между приема на захар, хигиената на устната кухина и цялостните спортни постижения. Очевидно това са показателите, върху които трябва да се фокусираме.

От колко време използвате паста за зъби BioMin® F?

Вече 3 години използвам BioMin®F 2-3 пъти на ден. По време на състезанията караме колелата си по обяд, така че не винаги е възможно да си измием зъбите тогава. Тъй като използвам BioMin®F редовно, чувствителността ми значително намаля, особено когато ям студена храна като сладолед. По време на дълги тренировки се уверявам, че зъбите ми са надеждно защитени от захарта в баровете или сладките напитки.

Според вас какви са плюсовете и минусите на използването на паста за зъби BioMin® F?

Най-голямото предимство на BioMin®F е, че забравих за проблемите със чувствителността на зъбите, откакто започнах да използвам пастата. Обичам нейната текстура и балансирания ѝ ментов вкус, които правят почистването удоволствие. За мен също е важна ниската концентрация на флуор – аз лично смятам, че е нездравословно да се консумира твърде много от него. Единственият незначителен недостатък е, че имам малко повече плака на зъбите си поради високото съдържание на минерали в BioMin®F, но това абсолютно се компенсира от всички предимства на пастата.

Какви промени сте забелязали в състоянието на вашите зъби и венци?

Винаги съм имал добри зъби, затова ходя на зъболекар само веднъж годишно за профилактика и хигиена. Към днешна дата зъболекарят ми е много доволен от състоянието на зъбите ми. Препоръчвам BioMin®F на всички спортисти, които се грижат за здравето си.